Svět, který uctíval produkty z oliv ještě dřív, než u nás vznikala první malá městečka. Řecko je inspirující i dnes, byť je pravda, že nevládne světu zdaleka tolik, jako tomu bylo v raně antických dobách. V době, kdy více dbáme o své zdraví a hodně se zajímáme o všechno, co zrovna máme na talíři, je ideální doba na změnu. Slunečnicový nebo řepkový olej jistě nejsou zcela zavrženíhodné, ale s olivovou variantou se měřit nemohou, nejen v oblasti chuti a vůně, ale také prospěšnosti pro naši imunitu nebo trávení.
Omamná vůně řeckých oliv na váš stůl
Vychutnat si něco originálního? Jistě, vždyť je to právě olivový olej, který nabízí řadu zajímavých odrůd. Každá voní jinak, namátkou můžeme mluvit třeba o rajčatech, posečené trávě nebo různých bylinkách, jimž se věnujeme během přípravy kulinářských specialit. Lakónie a její pýcha, přesně tím je olivový olej Five, ovocná chuť a výraznější vůně, skleněná lahev v bílém provedení, která láká podobně, jako ty slavné a tradiční řecké domečky na ostrovech. Doslova se vám dostane pod kůži, hned po prvním přivonění si…
Byla by věčná škoda nechat si ujít produkt přímo z lůna řecké přírody, bez špetky chemie, zato s chutí, která se nedá jednoduše popsat ani zopakovat. Není to vlastně i hezký dárek, třeba pod vánoční jedličku? Vychutnejte si ty nejlepší pokrmy s olivovým podkladem, udělejte rodině radost, protože přece je jasné, že láska prochází žaludkem, že?
Nízká acidita je vodítkem pro úspěch
Jak poznat opravdu vysoce kvalitní olivový olej? Jen vzletný nápis „extra panenský“ na etiketě nestačí, na což sázejí supermarkety nabízející polovičatou jakost. Je to například údaj o takzvané aciditě (resp. kyselosti), který napoví. Čím nižší, tím také lepší, i když je pravda, že jsou ještě další indicie, podle nichž poznat první ligu. Když vsadíte třeba na rodinnou farmu s dobrou pověstí, chybu jistě neuděláte, jak seznáte při prvním ochutnání výsledného produktu. Olivy, co budou pěstované opravdu s láskou – tak na těch opravdu není co zkazit!